Yurtdışı Marka Tescili


Uluslararası Marka Tescili ülkemizin de üyesi olduğu Madrid Protokolü üye ülkeleri arasındaki uygulama esasları doğrultusunda Türkiye’de tescilli ya da tescil başvurusu olan bir markanın yurt dışında, uluslararası arenada tescillenmesini sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Merkezi İsviçre’de bulunan WIPO – DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET TEŞKİLATI tarafından organize edilen bu sistemin en önemli avantajları, tek bir başvuru, tek bir başvuru dosyası, tek bir başvuru numarası, tek bir dil ve tek bir ücret ödenmesi ile Madrid Protokolü üye ülkelerinin tamamı ya da bir kısmı için marka tescil talebinde bulunulmasıdır.

Uluslararası Marka Tescilinin ön şartı, tescili talep edilecek markanın Türkiye’de tescilli ya da başvuru aşamasında olmasıdır.

Ulusal marka zorunluluğu ya da ulusal markaya bağımlılık olarak tanımlanan bu durum uluslararası başvurunun yapılmasını takibeden 5 yıl boyunca devam etmektedir.

Ulusal başvuruda mevcut başvuru sahibi bilgileri; unvan ve adres bilgileri, marka örneği ile ürün ve hizmet sınıflandırmasının birebir aynı olması gerekmektedir. Uluslararası Marka Tescilinde Kabul Ofisi olarak hareket eden Türk Patent Enstitüsü uluslararası marka tescil başvuru dosyasını şekli olarak incelemekte ve herhangi bir eksikliği bulunmayan uluslararası marka tescil başvurularının WIPO – Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’na ulaştırılmasını sağlamaktadır.

WIPO – Uluslararası Ofis’e ulaşan uluslararası marka tescil dosyaları tescil numarası alarak sisteme kaydedilmekte ve tescil talebinde bulunulan ülkelerin ilgili ofislerine ülke mevzuatı doğrultusunda incelenmek üzere gönderilmektedir.

Ülke ofislerinin başvuru tarihi itibariyle 18 aylık süre içerisinde olumlu ya da olumsuz kararlarını bildirmeleri gerekmektedir. Marka Koruma süresi başvuru tarihi itibariyle 10 yıldır.

Koruma süresi boyunca devir, lisans, yenileme, unvan, nev’i ve adres değişikliklerine açık olmasıdır.