Beton Parke Bordür Belgesi
Beton Parke Bordür Belgesi
Beton Parke Bordür : Doğal agrega, çimento ve su karışımlı betonla özel kalıplara dökülüp makinesinde sıkıştırılmak suretiyle çeşitli boyut ve biçimlerde imal edilen, yüksek basınca, aşınmaya ve dona dayanıklı yol ve yaya kaldırım kaplamalarında, platform kenarlarında kullanılan taşlar ve yapıtlara denir.
Uzun yıllar dünya geneli ülkelerinde yaygın olarak kullanılan beton parke taşları son dönemde ülkemizde en çok tercih edilen yer döşemesi ekipmanı olarak inşaat sektöründe yer almaktadır. Her çeşit alt yapı çalışmalarında kolaylıkla sökülüp tekrar kullanılabilen bir malzemedir.Ayrıca ekonomiktir.
Asfalta göre daha estetik ve dayanıklı olması nedeniyle trafiğe açık yollarda ve diğer bütün alanlarda rahatlıkla tercih edilebilir. Beton parke taşları TSE standartlarına uygun olarak üretilmektedir.
Parke Bordür Kalite Belgesi Parke Bordür Kalite Belgesi; Türk standartları Kapsamında Belgelendirilmesi yapılması gereken Yapı Malzemelerine tabi geçerlilik süresi bir yıl olan belgedir. Beton parke taşları ve dekoratif taşlar asfalt ve kaplama malzemelerinden oldukça uzun ömürlüdür. Bu sayede malzemenin ömrüne ve görüntüsüne en çok zarar veren tuzlar ve kimyasal maddelerin zararlı etkileri en aza inmektedir.
Şekil ve renk seçenekleri ile estetik yönünden diğer alternatif kaplama malzemelerine oranla üstünlük sağlamaktadır.
Beton alt yapı elemanlarının inşaat ve peyzaj mimarisinde ki sınırsız uygulama alanları vardır. Parke taşları; dekoratiftir, farklı renklerde üretimi mevcuttur, sökülüp yeniden takılabilir, uygulaması kolay, donmaya karşı dayanıklı, zararlı kimyasallara ve tuza karşı dayanıklılığı oldukça yüksektir.
Kısaca parke bordür ürünleri için CE belgesinin olması gerekmektedir. Uygulanacak Belgelendirme İşlemlerinin TÜRKAK veya Bakanlık Tarafından Onaylanmış Kuruluşlarca Yapılması gerekmektedir .CE işareti ürünlerin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği bitki,hayvan ve çevreye zarar vermeyeceğini diğer bir deyişle ürünün güvenilir olduğunu gösteren bir işarettir.
Neden Parke Bordür Taşları?
Uzun yıllar her türlü doğa şartlarına ve ağır yüke dayanan beton parke taşlarının sağlamlığı ve uzun ömrü artık herkes tarafından onaylanmaktadır.Beton parke taşları ve dekoratif taşlar %5 ten daha az bir emiciliğe sahip olduğundan asfalt ve diğer kaplama malzemelerinden oldukça uzun ömürlüdür. Bu sayede malzemenin ömrüne ve görüntüsüne en çok zarar veren tuzlar ve kimyasal maddelerin zararlı etkileri en aza inmektedir.Ayrıca zemin kaplama malzemelerinin ömrü, yüzey aşınma mukavemetine bağlıdır.
Beton parke taşları; yüksek evsaflı beton ile üretilmesinin yanında, vibrasyon ve pres uygulamalarına da tabi tutuldukları için yüksek dayanımlara ulaşır.Bu sıkıştırma ve vibrasyon etkisiyle, betonda hava boşluğu minimum düzeye indirildiğinden, su emme oranı düşüktür. Bu da dona karşı mukavemetinin artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle beton parke taşlarının ömrü, alternatif kaplama malzemelerine (asfalt, yerinde dökme beton vb.) kıyas ile daha uzundur.Şekil ve renk çeşitliliği, estetik yönünden diğer alternatif kaplama malzemelerine göre üstünlük sağlar. Beton altyapı elemanlarının inşaat ve peyzaj mimarisindeki sınırsız uygulama alanları bulunmaktadır.
Parke Bordür taşları:
Dekoratiftir
Farklı renklerde üretilebilir
Aşınma mukavemetine sahiptir
Sökülüp yeniden monte edilebilir
Uygulaması kolaydır
Donmaya karşı dayanıklıdır
Kırma ve kesme gerekmeden alt tapıya ulaşılabilmesine imkan verir
Düşük su emme oranıyla zararlı kimyasallara ve tuza karşı mukavemeti yüksektir.
Parke Bordür Kullanım Alanları
Caddeler
Sokaklar
Yollar
Kaldırımlar
Park ve bahçeler
Otoparklar
Apartman ve site bahçeleri
Endüstriyel tesisler
Erozyon kontrollü alanlar
Parke Bordür Belgesi
305/301/AB Yapı malzemesi yönetmeliğine göre beton parke bordür taşı ürünlerine aşağıda standart kapsamında CE Belgesi aslınması zorunluluğu geririlmiştir. Bu Standartların Belgelendirmelerini Ülkemizde TSE de Dahil olmak üzere Türk Akreditasyon Kurumundan Onaylı Belgelendirme Kuruluşlarından Alınabilir. Test ve analiz raporları fabrika üretim Kontrol sistemii formlar ve dökümanlar da dahil olmak üzere belgelendirme çalışmalarında gerekmektedir
TS 2824 en 1338 PARKE TAŞI
TS 436 EN 1340 BORDÜR TAŞI
Beton Parke Ürün belgelendirme işlemleri için Gerekli Evraklar
- Fabrika Üretim Kontrol Sistemi (FÜK)
- Kullanılan Agrega Analiz Raporları
- Çimento Analiz Raporları
- Katkı kullanılıyor İse Katkı Analiz Raporları
- TS 2824 en 1338 Deneylerini yapabilecek firma bünyesinde kurulu labaratuar
- Laboratuar Cihazlarına kalibrasyon yapılması
- Kullanılan Suyun analiz Raporu
- Renkli ürün yapılıyor ise Kullanılan boyanın analiz raporu
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İmza Sirküsü
- Vergi Levhası
- Oda Kayıt Belgesi
- Fabrikanın Adresini beyan edebileceğiniz resmi belge
Yukarda geçen evraklar firmanız tarafından tedarik edilmesi halinde denetim tarihi planlanarak firmanız da aşama1 denetimi icra edilir. Aşama 1 denetiminde görülen eksikler yapılacak olan ikinci denetimde düzeltici faaliyet olarak kapatılması gerekmektedir. Laboratuarda yapılan ve dış laboratuara gönderilecek deneyler sonucunda belgelendirme işlemleriniz tamamlanır.
Alınan belge bir yıl geçerli olup bu işlemler her yıl tekrar edilerek Belgenin ara denetimleri yapılır ve belge süresi bir yıl daha uzatılmış olur. Ürünlerde yapılan tasarım boyut değişikliklerinde tekrar denetim yapılarak belgenin revize edilmesi sağlanır.
Belge Geçerlilik Süresi
Bütün belgelendirme kuruluşları akreditasyon Kuralları gereği Bims CE Belgesi 1 yıllığına verilmektedir.
Belge süresi biten firmalar süre bitiminden en az 1 ay önce denetim talep ederek işlemler tekrardan yapılır. Yıllık Yapılması gereken kalibrasyon ve analizler tekrardan dosyalanarak numune alınır. Yapılan Denetimlerde uygunsuzluk çıkmaması halinde belgelendirme işlemleri tamamlanır.